Thaimassage

Mottagaren har löst åtsittande kläder och ligger på en madrass nära golvet..

Massören lutar sig mot kunden och använder sina händer, tummar, armbågar, underarmar, knän, fötter eller sin egen kroppsvikt för att få ett fast rytmiskt tryck mot nästan alla kundens kroppsdelar. Massagen följer kroppens energilinjer. Det finns en standardprocedur och rytm i massagen. I vissa massage-positioner använder massören sina ben och fötter för att stabilisera den kroppsdel som just då masseras. I andra positioner är det massörens händer som stabliliserar medan fötterna gör själva masserandet.

Ibland behöver massören använda lite olja eller en varm örtkompress för att ge massagen djupeffekt på den punkt där kunden känner värk, smärta eller ömhet. Det behövs en och en halv timme för en komplett massageomgång från tårna till huvudhåret. Då hinner massören också koncentrera sig på ett begränsat område, till exempel axlarna, där kunden har någon form av besvär. En timme med hård eller mjuk massage väljer kunderna som enbart behöver avslappning. En halvtimme kan räcka om kunden söker lindring för en specifik kroppsdel.

Följande ingår i behandlingen

 • Efter massagen kan du ta en dusch om så önskas
 • Du får koppla av en stund efteråt
 • Dricka vatten, te, eller kaffe
 • Tilltugg till

Thaimassage - bakgrund

Den traditionella thailändska massagen, tror man, utvecklades i Indien för 2500 år sedan av Buddhas läkare Jivaka Kumar Bhaccha.

Massageformen letade sig så småningom till Thailand, där de Ayurvediska teknikerna och principerna mer och mer kom att påverkas av traditionell kinesisk medicin. I århundraden utfördes thaimassagen av munkar som en del av den thailändska läkekonsten.

Thaimassage - Nuad Thai

Traditionell thailändsk massage, nuad thai, är en yogaliknande massageform som, i likhet med andra asiatiska massagemetoder, utförs på hela kroppen.

Thaimassage är förebyggande hälsovård. I Thailand är massagen en fast beståndsdel av kulturen och traditionen. Ung och gammal låter självklart behandla sig, inte bara när de känner sig sjuka. Thaimassage används i första hand i förebyggande syfte, massagen står därför för hälsa och prevention, men den går främst ut på att skänka kroppsligt och mentalt välbefinnande.

Det är alltså fråga om en behandling som ger livskvalitet och som skall göras innan man blir sjuk.

Massagens Fördelar

De som behandlats brukar uppleva att thaimassagen:

 • skänker välbefinnande är energigivande
 • förbättrar balansen mellan kropp, sinne och själ
 • är avslappnande
 • lindrar stressymptom
 • frigör muskelspänningar
 • förbättrar matsmältningen
 • förbättrar blodcirkulationen
 • ökar smidigheten och rörligheten
 • förebygger kroppsliga besvär
 • lindrar smärta

Hur thaimassagen upplevs

Den thailändska massagen kan vara hårdare och mer energigivande än mer klassiska former av massage. Thaimassagen kallas även thailändsk yogamassage, eftersom massören använder händerna, knäna, benen, armbågar och fötter till att bearbeta din kropp med yogaliknande tänjningsrörelser.

Under behandlingen använder massören också muskelsammandragning, ledrörelser och akupressur. De som fått behandling brukar beskriva thaimassagen som både avslappnande och energigivande.

Det speciella med Thaimassagen

Det som gör thaimassagen så speciell är den teknik som används. Därför utförs Thaimassagen på en madrass, som är placerad på golvet. Detta gör att massören och den behandlade befinner sig på samma nivå.

Madrassens placering på golvet tillåter massören att optimalt använda sin kroppsvikt, och genom att överföra tryck, kraft och energi uppnå en hög terapeutisk effekt. Eftersom thaimassagen innefattar många rörelseelement bär både massören och ofta den behandlade bekväma, löst åtsittande kläder.

Några viktiga råd! 

I förebyggande syfte rekommenderas en behandling varannan till var tredje vecka. 
Var försiktig med all massage om du har frakturer, benskörhet, feber, diskbråck, infektion, reumatisk sjukdom eller om du återhämtar dig efter en operation. 
Om du har en kärlsjukdom, cancer, diabetes, åderförkalkning eller någon annan sjukdom som du är tveksam om, rådfråga din läkare. 
Berätta för massören var du har värk, om du vill ha en mjuk, medium eller en lite hårdare massage samt på vilka ställen massören skall vara försiktig. 
Ät inte lunch eller middag senare än en timme innan massagen.
Drick gärna ett glas vatten efter behandlingen.