Massage är en gammal manuell behandlingsmetod där musklerna bearbetas med händerna genom mekanisk bearbetning.
Massage i olika former förekommer i de flesta kulturer och härstammar bl a från Kina, Indien, det gamla Grekland och Romarriket.
Massage kan vara en bra behandlingsmetod om man har värk eller spänningar i musklerna. Massören eller massageterapeuten använder händerna och bearbetar och trycker på muskelfibrer, senor och ligament för att lösa upp spänningar eller möjlig ärrvävnad i dessa.
Ibland koncentreras massagebehandlingen till några få muskler, till exempel för att behandla en sträckning, eller också behandlas hela kroppen.
Massage är en avdragsgill kostnad för företaget.
Massage påverkar det autonoma (icke viljemässiga) nervsystemet. Blodcirkulationen ökar och musklernas spänning minskar.
Hormoner (oxytocin) som ger lugn samt endorfiner, vilket är kroppens egna smärtstillande ämnen, frigörs. Massage kan alltså ha flera positiva effekter och brukar inte orsaka några biverkningar.
I Egypten användes massage 3.000 år före Kristus liksom i sumer riket bortemot 4.000 år före Kristus.
Massageliknande tekniker omnämns första gången i Nei Ching, som är världens äldsta medicinska verk, skrivet år 2598 f Kr.
I Grekland utarbetade Hippokrates, läkekonstens fader, (400 år f Kr), regler för hur massagen skulle tillämpas.
Per-Henrik Ling (1776-1839) startade i början på 1800-talet massagens utveckling och användning i det svenska samhället. Inom Lings sjukgymnastik intog massagen en dominerande plats då Ling menade att man kunde behandla de flesta organ i kroppen med massage (lungor, hjärta, mage, tarmar mm) och inte bara besvär i rörelseapparaten.
Det här kan massagen göra för dig:
Mjuka upp musklerna
Musklerna utgör cirka 40 procent av kroppens vikt. När musklerna arbetar avger de avfallsämnen i form av mjölksyra, koldioxid och urinämnen. De här avfallsämnena leds naturligt bort från musklerna av blodomloppet och lymfsystemet. Men om för stor mängd avfallsämnen ansamlas, som det gör när vi timma efter timma sitter spända framför datorn eller tränar lite för hårt, blir musklerna trötta, stela och ömma.
Massage lossar och mjukar upp och hjälper bort de anhopade avfallsämnena.
Rensa ut avfallsämnen
En erkänd engelsk läkare jämförde för över 100 år sedan massage med ett kloaksystem. Ett bra kloaksystem håller ditt hus rent och hygieniskt och leder ut avfallet. En bra massage gör samma sak med din kropp: Håller den ren och sund och leder ut avfallet.
Massage förbättrar blodcirkulationen som transporterar näringsämnen och syre ut till kroppens celler. Samtidigt leds avfallsämnen bort från cellerna med blodet. Massage sätter också fart på lymfsystemet, som spelar en avgörande roll vid kroppens utrensning av avfallsämnen.
Ge huden lyster
Massage förbättrar blodcirkulationen och därmed även blodförsörjningen till hudens celler. Det innebär bland annat att näringen till hudcellerna förbättras. Därför har massage också en god inverkan på huden - det får huden att se sundare och friskare ut, huden får mer lyster och färg och så blir den faktiskt också smidigare på lång sikt.
Positv påverkan av nervsystemet
Massage har också en positiv inverkan på kroppens nervsystem. Det är därför massage har en lugnande, avstressande och stimulerande effekt.
Jag har ont – skall jag ha massage?
Det är ofta svårt att själv skilja på om den värk, ömhet eller spändhet man har i sin muskelvävnad kommer från en muskelvävnad primärt eller om den är sekundär till en annan vävnadsskada.
Vår kropp är raffinerad och våra muskler blir i princip alltid engagerade med spänning och värk då vi får en skada eller överbelastning i en annan neuroligiskt relaterad vävnad. Även mental stress genererar muskelpåslag och besvär som kan upplevas som direkt muskulära.
Är du osäker på orsaken till dina besvär och om massage är bästa alternativet kan du först söka vårdgivare specialiserad på ortopedisk medicin. Dessa undersöker dig strukturerat och kan förklara för dig orsaken till din symtombild och rekommendera lämplig behandling eller egenvård, vilket kan vara massage.
När kan jag söka en massage direkt?
- Om du har en tydlig spänningsrelaterad värk i muskler. Om det gör ont att spänna muskeln, sträcka ut muskeln (töja) och om muskeln är öm att ta på (du kan ”ta på skadan eller det onda”)
- Om du tycker att värken är lokalt och precist lokaliserad i muskelvävnaden
- Om du känner dig stressad och spänd
- Om du har muskulär trötthet i samband med idrott eller aktivitet
- Om du vill förbättra återhämtningen efter tunga arbetspass eller aktivteter
- Om du vill försöka förebygga spänningsrelaterade muskelbesvär
När bör jag söka ortopedmedicinsk vårdgivare för diagnos?
- Om du har en diffust lokaliserad värk som du inte riktigt kan ”ta på”
- Om du har en samtidig rörelseinskränkning – nedsatt rörelseförmåga
- Om du har domning, stickning eller pirrning
- Om du har väldigt ont
- Om du känner dig osäker på vilken skada du har och vilken behandling eller åtgärd som är lämplig
När bör jag uppsöka min vårdcentral?
- Om du har en sjukdomskänsla
- Om du har en smärta eller värk som successivt ökar i utbredningsområde